Thursday 7 November 2013

Talking Nutrition @ Flow Center

Όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο με πάθος για αυτό που κάνει δεν μπορείς να μην συνεπαρθείς από την ενέργεια του. Όταν αυτή η ενέργεια γεμίζει και έναν ολόκληρο χώρο που στόχο έχει την ευεξία αυτών που τον επισκέπτονται, αναζητάς κάθε αφορμή για να βρεθείς εκεί! Έτσι νιώθω για το Flow Center τον χώρο στον οποίο γυμνάζομαι αλλά και απολαμβάνω ατέλειωτες συζητήσεις περί διατροφής με την ιδιοκτήτρια του Αρετή Καφαντάρη. Με τίτλους όπως BSc, MBA, Σύμβουλος Διατροφολόγος, Raw Food Chef και Face Yoga instructor και μία απίστευτη μεταδοτικότητα, κάθε συζήτηση μαζί της με αφήνει γεμάτη από νέες ιδέες.

Επειδή όμως θεωρώ εγωιστικό να κρατάω τόσο πολύτιμες συμβουλές μόνο για τον εαυτό μου της ζήτησα να δώσει στο Wardrobe Recycle μια μίνι συνέντευξη για το θέμα στο οποίο ειδικεύεται περισσότερο δηλαδή την διατροφή και εδώ είναι όσα μου είπε:

Όλοι ξέρουμε ότι η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας σε τι άλλο όμως μας επηρεάζει;

Ο Ιπποκράτης συνήθιζε να λέει “Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου”. Όταν όμως αναφερόμαστε στην διατροφή το "φάρμακο" αυτό δεν προορίζεται μόνο για την ίαση κάποιας αρρώστιας αλλά έχει να κάνει και με την καθημερινή μας ευεξία. Συμπτώματα όπως κούραση, υπνηλία και έλλειψη ενέργειας έχουν άμεση σύνδεση με αυτά που τρώμε. Εξάλλου από όλους τους παράγοντες που μας επηρεάζουν καθημερινά (ατμοσφαιρική ρύπανση, άγχος, τύπος εργασίας κτλ.) η διατροφή είναι αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε πιο εύκολα.


Ποια είναι λοιπόν τα πιο βασικά στοιχεία της διατροφής μας τα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε;
Αυτό που χρειάζεται είναι να τρώμε συνειδητά, δηλαδή να σκεφτόμαστε τι τρώμε, πως το τρώμε και πότε το τρώμε.

Αρχίζοντας από το τέλος, δηλαδή το πότε πρέπει να τρώμε, υπάρχουν δύο σημαντικά σημεία. Το πρώτο είναι να πρέπει να τρώμε κάθε μέρα τις ίδιες ώρες. Έτσι ο οργανισμός μας συνηθίζει μία ρουτίνα και "γνωρίζει" πότε θα πάρει φαγητό. Σε αντίθετη περίπτωση δηλαδή όταν τρώμε κάθε μέρα διαφορετικές ώρες, ο οργανισμός μας δεν είναι σίγουρος για το πότε θα ξαναφάμε και έτσι ότι καταναλώνουμε το αποθηκεύει σε λίπος. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να δίνουμε στον οργανισμό μας τον χρόνο να αποτοξινωθεί. Αυτό γίνεται καθημερινά το βράδυ μιας και η πέψη και η αποτοξίνωση χρειάζονται 10 με 12 ώρες για να ολοκληρωθούν πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώμε αργά το βράδυ. Συγκεκριμένα με στόχο τις 12 ώρες, αν ξυπνάμε στις 8, δεν πρέπει να φάμε τίποτα μετά τις 8 το βράδυ και ούτω καθεξής.

Όσον αφορά το τι πρέπει να τρώμε υπάρχουν δύο έννοιες κλειδιά. Πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα "τοπικά" και "της εποχής". Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τρώμε π.χ. μπανάνες από την Λατινική Αμερική, οι οποίες για να φτάσουν εδώ μένουν 2 μήνες στα ψυγεία των πλοίων όπου ψεκάζονται για να διατηρηθούν. Αν μας αρέσουν πολύ μπορούμε να τρώμε μπανανίτσες Κρήτης όταν έρχεται η εποχή τους. Παρόμοια είναι και τα προβλήματα με τα λαχανικά εκτός εποχής π.χ. δεν μπορούμε να τρώμε ντομάτες όλο τον χρόνο.   

Τέλος ότι και αν επιλέξουμε, αν το φάμε "στα όρθια" δεν θα μας ωφελήσει σε τίποτα. Το φαγητό μας πρέπει να το τρώμε με ηρεμία στο τραπέζι και μασώντας πολύ καλά κάθε μπουκιά έτσι ώστε να βοηθάμε τον οργανισμό μας να πραγματοποιήσει την σωστή πέψη.
 
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράζουμε μόνο βιολογικά προϊόντα;
Όχι. Αν τρώμε "τοπικά" και "της εποχής" δεν είναι ανάγκη να καταναλώνουμε μόνο βιολογικά. Προσωπικά θεωρώ ότι το καλύτερο μέρος για να ψωνίσει κάποιος λαχανικά είναι η λαϊκή αγορά. Τα σούπερ μάρκετ λόγω μεγέθους κατανάλωσης αναγκαστικά διατηρούν και αυτά τα λαχανικά σε ψυγεία για πολύ μεγάλα διαστήματα.

Όσον αφορά τα κρέατα με πια κριτήρια πρέπει να τα επιλέγουμε;
Με τα κρέατα είναι πιο δύσκολο να είσαι σίγουρος τι τρως εκτός και αν γνωρίζεις καλά τον παραγωγό. Γενικώς το κοτόπουλο είναι το πιο επιβαρυμένο κρέας με ορμόνες και για τον λόγο αυτό πρέπει να επιλέγουμε μόνο ελευθέρας βοσκής. Επίσης στα ψάρια καλύτερα να αποφύγουμε αυτά των ιχθυοκαλλιεργειών και να προτιμάμε μικρά ψάρια υψηλής θρεπτικής αξίας όπως η σαρδέλα. Όσον αφορά το κόκκινο κρέας τώρα, το πιο "καθαρό" είναι το κατσικίσιο μιας και τα κατσίκια αναγκαστικά εκτρέφονται πιο ελεύθερα.

Και τελικά ποια είναι η πιο σωστή δίαιτά;
 
Καταρχήν δεν μιλάμε για δίαιτα αλλά για μια αλλαγή του τρόπου που ζούμε και τρεφόμαστε. Στο Flow Center δεν δίνουμε εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού ή κάτι τέτοιο. Στόχος είναι να μάθουμε να τρώμε σωστά χωρίς να αποκλείουμε τροφές. Αν για παράδειγμα δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς πίτσα μπορείς να φτιάχνεις μόνη σου μια νοστιμότατη υγιεινή πίτσα! Όσον αφορά τα συστήματα διατροφής προσωπικά προτείνω την μεσογειακή διατροφή αλλά αν κάποιος το θέλει μπορούμε να τον βοηθήσουμε να ακολουθήσει ακόμα και ωμοφαγική διατροφή. Εξάλλου στα πλαίσια του προγράμματος κάνουμε και ακόμα και μαθήματα μαγειρικής!

Τι άλλο θα ήθελες να μας πεις σαν συμβουλή για την διατροφή μας;
Συνοψίζοντας θα ήθελα να θυμόμαστε να καταναλώνουμε τρόφιμα "τοπικά" και "εποχής". Να τρώμε πάντα τις ίδιες ώρες και να μασάμε καλά. Πρέπει επίσης να τονίσω ότι πρέπει να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης για 4-5 μέρες, τρεις φορές τον χρόνο. Ειδικά η αποτοξίνωση όμως πρέπει να γίνεται με την υποστήριξη κάποιου ειδικού και να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε οργανισμού.
 

Αυτά μου είπε η Αρετή και ελπίζω να τα βρήκατε το ίδιο ενδιαφέροντα όσο και εγώ! Μου υποσχέθηκε πάντως να μου δίνει που και που κι άλλες από τις πολύτιμες συμβουλές της για να τις μοιράζομαι μαζί σας. Λέω να την πιέσω να μας αποκαλύψει και καμιά από τις μαγικά υγιεινές συνταγές της. Τι λέτε;

Φιλάκια xx

3 comments:

  1. Πολύ ωραίο το άρθρο και πάρα πολύ ωραίες συμβουλές, συγχαρητήρια.
    Κοίταξα όμως τον τιμοκατάλογο του flow center καθώς εγώ και οι φίλες μου ψάχνουμε να ξεκινήσουμε yoga, αλλά οι τιμές είναι παράλογες, ειδικά σε περίοδο κρίσης... 40 - 50 ευρώ το μήνα για τα μαθήματα? Δεν μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα.. δεν πας σε μια σχολή να μάθεις μια τέχνη.... πας να χαλαρώσεις και να περάσεις όμορφα. καταλαβαίνω ότι η γνώση είναι εξειδικευμένη όμως ζούμε σε περίεργους καιρός και καλό θα είναι μια επιχείρηση να είναι φιλική προς το κοινό της... εκτός και αν το target group της είναι άνθρωποι υψηλών βαλαντίων... αποκλείοντας έτσι τη φοιτήτρια, την άνεργη, τη νοικοκυρά και ένα σωρό άλλες κατηγορίες που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια του.. "καριερίστα".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Υπάρχουν άπειρα γυμναστήρια και στούντιο για να κάνεις yoga και για όλα τα βαλάντια που λες κι εσύ. Αν σε ενδιαφέρει η περιοχή γύρω απ' το Flow στείλε μου ένα e-mail στο [email protected] να σου προτείνω κάποια. :)

      Delete
    2. Ναι το γνωρίζω, απλά επειδή έμμεσα το διαφημίζεις και μίλησες με τα καλύτερα λόγια γι αυτό μπήκα με ενθουσιασμό να δω κάποια πράγματα παραπάνω για εγγραφές κλπ και λίγο απογοητεύτηκα! Εξ άλλου γι αυτό μπήκα κιόλας επειδή το πρότεινες και παρακολουθώ τουλάχιστον 1μιση χρόνο το μπλογκ σου! Οκ θα σου στείλω στο mail να μου πεις !! Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου!

      Delete

Πες μου την γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails